Výstavba dřevostavby - jakou firmu vybrat?

08.05.2010 15:27

Mnoho z Vás se mě ptá , jakou firmu vybrat coby dodavatele své dřevostavby – kvalitní a cenově přijatelnou. Každá z firem nabízí své složení obvodových stěn, jiné tloušťky izolací a různý standard. Některé používají difůzně uzavřený systém, jiné zase difůzně otevřenou stavbu. Nebo vybrat větší firmy typu RD Rýmařov, Atrium, Haas Fertigbau, HK Dřestav, Penatus či menší typu Palco, Refiz, Celet, VS domy, Rovax nebo dokonce lokální malé firmy o několika zaměstnancích?

Nelze samozřejmě odpovědět jednoznačně – je to podobné jako s otázkou jaké koupit kvalitní auto za přijatelnou cenu v dané kategorii. Navíc musím fungovat nezávisle a nechci doporučovat konkrétní firmu, proto ani v tomto článku nedostanete konkrétní typ na firmu, s kterou stavět. Nastíním Vám ale v několika bodech jak postupovat a jaké zkušenosti mám.

 

  1. Kvalita. Obecně by mělo platit, že čím renomovanější firma, tím lepší kvalita bude odezdána. Není to bohužel tak. Vše záleží na řemeslnících a pokud řemeslník nemá svůj den nebo je na stavbě první týden, kvalita jde dolů a je jedno jestli stavíte dům za 4 nebo za 2 miliony. Dokonce jsem se setkal s malou firmou, která postaví tak 5 dřevostaveb ročně a kvalita byla vynikající. Stavěli s mottem – stavíme jako by to byl náš dům. Bohužel většina firem staví stylem „rychle dodělat a rychle na další stavbu“.

    Kvalitu bohužel nepoznáte ani z marketingových letáků ani z návštěvy rozestavěných staveb-zde přijdete například do fáze vkládání izolace do stěn, můžete ztěží tipovat jak kvalitně je udělaná třeba základová deska včetně hydroizolace či do jaké míry si řemeslníci vyhrají s parobrzdou/parozábranou. Lék na kvalitu je jednoduchý – mějte na stavbě nezávislý dozor, pomůže Vám eliminovat případná problematická místa.

  2. Cena – mnoho dotazů je typu „je cena 2,2 mil. Kč za moji dřevostavbu vysoká nebo nízká?“. Záleží samozřejmě jakou máte skladbu stěn (některé firmy dávají standardně pouze izolace co přikazuje norma, některé /Penatus, Palco/ mají ve standardu izolaci nízkoenergetického či blížící se pasivnímu domu. Proto i cena bude za idealizovanou 100m2 dřevostavbu jiná – dá se postavit za 1,5 mil. Kč nebo za 2,5 mil. Kč (včetně základovky a DPH). Musíte tedy provnávat všechny položky od tloušťky izolací, typu oken po druh vytápění apod. V rámci mých služeb nabízím tuto službu – revize cenové nabídky s případnými doporučeními co přidat či ubrat – zdarma. Zde můžete ušetřit zajímavé částky – hodně položek v cenových nabídkách je s vysokou marží a vy si je svépomocně nebo s podporou lokálních řemeslníků dokážete zajistit za nižší cenu. A nebo jsou položky prostě zbytečné a neefektivní, vložená investice se Vám prostě nikdy nevrátí.

  3. Skladba konstrukce – difůzně uzavřený systém nebo difůzně otevřený, systém s parotěsnou folií či jen OSB deskou coby parobrzdou, s předinstalační stěnou, s odvětrávanou fasádou – jak vidíte, možností je mnoho a cena proto nebude jednotná. Určitě bych volil možnost difůzně otevřené stěny (více jsem o této problematice psal zde.), můžete se totiž vyvarovat do budoucna mnohým problémům. Konkrétní zhodnocení skladby konstrukcí rovněž dělám zdarma v rámci servisu nezávislého dozoru.

     

Zpět