Rozpočet, cena....napakujeme se co to dá

24.09.2017 20:58

Samozřejmostí služby TDI je i tzv. předrealizační servis, tj. okomentování rozpočtu, harmonogramu, SOD. Rád bych se zastavil u rozpočtu. Jako klient (laik) můžete jednotlivé ceny v rozpočtu porovnat s tržními, které naleznete na internetu. Nechat si spočítat cenu střechy, oken apod. je prostě jednoduché. Co ale práce? Klient má někdy ideu, že 100 Kč/hodina je běžná sazba u řemeslníka a pak mylně odhaduje např. obkladač bude koupelnu dělat 5 dní, vezme si 5 tisíc. Kéž by tomu tak bylo, proto rád s každým klientem projdu rozpočet s poukázáním co je a co není za dobrou cenu. Když se Vám nebude líbit cena např. elektroinstalace, těžko přesvědčíte zhotovitele ke korekci ceny - může mít prostě drahého subdodavatele a v nejhorším Vám řekně "tak si tuto část zařiďte sami". Jsou ale extrémy, kde stavaři cpou režii do položek, které jsou hůře porovnatelné či odhadnutelné. 

Pojďme se podívat na následující příklad, zadání zní: kolik bude činit práce pokrývače (s klempířem) u této valbové střechy relativně malého bungalovu. Jeden dodavatel za dodávku práce nasadil cenu 78 tis. Kč bez DPH, druhý 82 tis. Kč bez DPH, oba 10 km vzdálenost na stavbu. Pojďme se podívat jak je to ve skutečnosti:

Tým pracuje ve 3 lidech a na stavbě se to odehraje následovně:

pondělí: jeden člověk stráví pondělí ohýbáním háků, jejich instalací, osazení žlabů s 2 kotlíky. Další 2 si pohrají s okapnicí, protihmyzovou mřížkou, ptáčnicí a začínají tahat difůzku

úterý: ve třech natáhnou difůzku a komplet zalaťují

středa: ráno si nainstalují gedu a ke konci směny jsou tašky nasázeny na střechu

čtvrtek: flexa má hlavní roli, tj. řeže se úžlabí a nároží, osazují se hřebenáče+výlezové okno ke komínu. Dodávka hotova.

pátek: volno s rodinou

Jak vidíte, 4 dny ve 3 lidech. Pracují řekněme 9 hodin denně, když vezmete průměr 80tis bez DPH za práci, vychází to hodinovou sazbou báječných 740 Kč/h. Ano, musíte počítat amortizaci nářadí, auta, zdanit to - ale není to jinak báječná sazba? Asi jsme se zbytečně dobře ve škole učili:-)

Takovým to a podobným nabídkám zhotovitelů říkám jedno - běžte s nimi do háje. Ano, každá firma musí vydělávat, lidi nejsou, ale cpát si takovouto marži je nesmyslné. Nákladově (jsou li řemeslníci na HPP) přijde práce firmě na 25 tis. i s odvody....

 

Výkres střechy:

Zpět