Proč zvolit dřevostavbu?

07.08.2009 22:36

Dřevostavby jako takové nejsou u nás příliš rozšířeny, poslední dobou se ale trend začíná měnit. Za vše může mj. i tlak na tradiční zděné materiály, donedávna bylo dřevo používáno pouze na konstrukci střechy a použití v jiných částí stavby bylo označováno jako za nedostatečné. Pojďme se podívat na některé argumenty, které slýcháváte ve svém okolí, které hovoří proti dřevostavbám.

 

V dřevostavbě mi bude zima.

Nikoli. Vše je to pouze o síle izolace, kterou použijete. Pakliže dřevostavbu dobře zaizolujete třeba na úroveň nízkoenergetického domu, tepelné ztráty budou mininální a takový rodinný domek vytopíte tepelným zdrojem o velikosti 5-7 kW. Jakoukoli zděnou stavbu musíte také zaizolovat, ikdyž vám každý výrobce cihel bude tvrdit, že ten jejich "therm" splňuje všechny platné normy.

 

Dřevěná konstrukce neakumuluje teplo.

Pokud topíte v kotli na pevná paliva bez elektronické regulace, jistě večer zatopíte a chcete aby teplo vydrželo až do rána. Tam je akumulace ve stěnách velice prospěšná. K čemu je ale dobrá akumulace, když používáme moderní elektronické systémy, kterým naopak akumulace vadí, protože musí používat složitější elektroniku. Ano v případě výpadku vytápěcího systému se může jevit akumulační schopnosti zdí jako výhoda, ale není opět lepší vychládání domu zamezit mohutnější izolací stěn?

Akumulace ve stěnách může mít i své nevýhody - musíte začit topit dlouho před příchodem, jinak vás čeká zima. Naopak musíte přestat topit před odchodem, protože jinak naakumuluvanou energii nevyužijete. Hlavní nevýhodu zděných staveb poznáte v létě, kde se vše otáčí - zděná stavba přes den naakumuluje teplo a v noci ho uvolňuje. Naopak dobře zaizolovaná dřevostavba nemůže žádné teplo naakumulovat, proto je v ní celý den příjemně.

 

Zděná stavba dýchá

Ano další oblíbené téma prodejců cihel. Myslí tím, že zděná stavba dokáže díky své prodyšnosti regulovat vnitřní klima a cítíte se v ní příjemně. Dodejme jen, že budete muset patrně mít stará netěsnící okna. Při nových plastových se plísním bude dařit jedna báseň a budete muset jedině větrat a větrat - teplo letí okny ven. Zde je tedy jedno jestli se bavíme o zděném nebo dřevěném domě, oba musí být dobře utěsněné a vybavené nejlépe řízeným (rekuperačním) větráním.

 

Dřevostavba shoří

Při případném požáru je dřevostavba konstruovaná tak, aby vám dala dostatek času na opuštění domu. Dřevěné konstrukce jsou postaveny z dřeva o profilech, které neprohoří ihned. I zděná konstrukce a ztužovací ocel v ní má své limity!

 

Každá stavební technologie má tedy své klady a zápory, záleží tedy na každém z nás jakým si přiřadí své plusy a mínusy.

 

Zpět