Zděný dům nebo dřevostavba

05.01.2018 21:22

Pakliže patříte mezi zaryté odpůrce dřevostaveb, žijete krédem, že cihla je cihla, nemusíte číst dále.  Pro ty ostatní se pojďme podívat na malé srovnání jednoho domu (na klíč, s deskou, s DPH) v podání 4 firem, přičemž 2 staví ze dřeva, 2 pak zděnou/betonovou variantou.

Jako referenční dům nám bude sloužit bungalov, se zastavěnou plochou 150m2 a užitnou 125m2. Velice dobrý standard pro rodinu. RD Rýmařov se prezentuje dřevostavbou Largo 147, druhou dřevostavbu prezentuje HK Dřestav domem Prosecco. Stěnu z Ytongu pak nabízí Ekonomické stavby v domě Lucie 30 a jako poslední firmu jsem vybral Canabu, která svůj přízemní dům s velice kreativním názvem "Bungalov" opatřuje stěnou z betonových panelů. Proč tyto firmy - všechny se pohybují v TOP3 jak v segmentu dřevostavbách, tak ve zděných domech.

V nabídce firem jsem našel bungalovy přibližné zastavěné plochy 150m2, proto došlo k přepočtu na 1m2 užitné plochy a následnému přepoču na 125m2 užitné plochy pro porovnatelnost nabídek. RD Rýmařov i HK Dřestav oscilují cenovku 3,4 mil Kč, která je pro zopakování s DPH, na klíč i se základy. Ekonomické stavby atakují 4,35 mil a Canaba 3,69 mil. Kč.

V tabulce naleznete i malé rozklíčování co naleznete ve standardu jednotlivých firem. 

Závěr: Z pohledu tepelněizolačních vlastností jednoznačně dřevostavby vítězí. Zkuste porovnat Učko=0,148 obvodové stěny RDR s Canabou, kde jediný izolant tvoří 150mm fasádního EPS. Z technologického pohledu se průběh výstavby liší defacto jen ve stěnách, které mohou tvořit max. 20% ceny. Další stavební etapy jako střešní konstrukce, krytina, klempířina, okna, rozvody elektro, vody, fasáda apod.  jsou stejné finančně jak u dřevostavby, tak u zděné stavby. Proto poměrně vysoký rozdíl v cenách je dán primárně jednou položku - ziskovou režií dané firmy.

Už mimo tabulku bych jen zmínil disponibilitu informací na jednotlivých webech firem. Youtube používá RD Rýmařov, ES (výborně!) a Canaba, FB pak jen RDR a ES. Hledáte-li informace o standardech, skladbách stěn, délce výstavby apod., všechny přehledně strčí do kapsy RD Rýmařov, na druhém konci stojí Canaba. 

Zpět